







Mąka jaglana - opakowanie 1kg
Opis
Mąka jaglana – uzyskana z obłuszczonego ziarna prosa, jej aromat jest orzechowy, barwa lekko żółta, a smak słodko-gorzki (właściwy dla prosa).
Kraj pochodzenia: Polska
MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI GLUTENU.
Skład:
Posiada witaminy z grupy B, oraz krzemionkę, jest bogata w białko i sole mineralne.
- Wartość odżywcza, w 100g, %RWS w 100g
- Wartość energetyczna, 1449Kj/346kcal, 17
- Tłuszcz, 2,9 g, 4
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 0,6 g, 3
- Węglowodany, 71,6 g, 28
- w tym cukry, 0,1 g, 0
- Białko, 10,5 g, 21
- Sól, <0,01 g, 0
- Błonnik, 3,2 g,
Idealnie nadaje się do:
-placków,
-ciast,
-ciasteczek,
-wypieków chleba i bułek
-naleśników
-zagęszczania zup i sosów itp.
Stosuje się w połączeniu z mąką pszenną lub gryczaną. Mąkę jaglaną wykorzystuje się również do wyrobu odżywek i innych pokarmów dla niemowląt. Ciasto wykonane z samej mąki jaglanej nie nadaje się do spożycia, ponieważ łatwo się kruszy. Wypieki są bardzo jasne i wyróżnia je delikatny smak.